top of page
  • Av. Mert Kağan Çetin

KİRAYA VERENDEN HABERSİZ KLİMA TAKTIRMAK TAHLİYE SEBEBİ MİDİR ?

Son yıllarda ev sahibi - kiracı uyuşmazlıklarının sayısında gözle görülür oranda bir artış meydana gelmiştir. Özellikle kira bedeline getirilen %25 zam sınırlaması nedeniyle ev sahipleri mağdur olduklarını düşünmekte ve kiracılarını tahliye etmek için çeşitli yollar aramaktadır.


Son karşımıza çıkan tahliye sebeplerinden biri ise kiracının ev sahibinden habersiz olarak taşınmaza klima taktırmasıdır. Acaba ev sahibi klima takılması için duvarın delinmesini gerekçe göstererek kiracısının kiralananı hor kullandığı iddia edip tahliye edebilecek midir ?


TBK md. 316 "- Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür. Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir."


Konuyla ilgili Yargıtay'ın 2005-7428-8987 sayılı kararına bakmamız gereklidir. Yargıtay'a göre "Basit bir onarımla giderilmesi mümkün olan bir hususun yerine getirilmemesi akde aykırılık olarak kabul edilemez." Kiralanana ev sahibinin rızası dışında klima takılması durumunda, klimanın sökülüp götürülebilecek bir yapıda olması, duvarda açılan deliğin ise basit bir onarımla giderilebilecek yapısı göz önünde alındığında, sırf eve klima takılmasının tahliye sebebi olarak kabul edilmesi mümkün değildir.


Ancak kiracının evi tahliye ederken klimanın takılması nedeniyle oluşan zararları eski hale getirmesi ve evi ev sahibine ilk kiraladığı şekli ile teslim etmesi gereklidir. Bu yükümlülüğe aykırı davranan kiracının ev sahibine karşı tazminat yükümlülüğü doğacağı unutulmamalıdır.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page